Поспішати не поспішаючи

переклад оригінальної статті з сайту gettingthingsdone.com

Я хочу поговорити про одну з найбільш загадкових практик GTD® — мистецтво прискорення за рахунок уповільнення.

Я припускаю, що всі, хто читає цей блог, знаходяться на шляху вдосконалення і зростання. От скажіть, чому кінцевою метою є прискорення, а не уповільнення? Якби ми були тут тільки для того, щоб заповнити ентропію, чим товстішими, тупішими, повільнішими і в цілому несвідомими ми ставали б, тим сильніше відчували б, що знаходимося на вірному шляху. Мушу визнати, у мені є кілька складових, що відповідають перерахованому, — це моя кумедна команда “Лінощі та неробство” та їх чудовий маленький помічник гравітація. Дуже спокусливо піддатися поклику цих сирен, особливо у мої роки.  

Хоча є і більш динамічна і “реальна” частина мене. Вона енергійна, у неї є напрямок, і рухається вона постійно вперед і вгору. Штука в тому, як максимально зблизитися із нею. Якби хтось запитав мене, чи хотів би я вираження цієї своєї частини, прикладаючи більше зусиль, я б сказав, ні. (Для мене підвищення продуктивності означає отримання результату з найменшими зусиллями). Але що як для того, щоб підключатися до цієї живильної, плідної і наповнюючої частини себе, до чого ми дійсно прагнемо, потрібно “працювати старанніше”? … Ні.

Одним з найпідступніших шляхів, якими позитивна енергія витікає з нас, є наша зайнятість. Ми втрачаємо перспективу в спробі все контролювати, все зробити, все повирішувати — все і одразу. Це добре помітно, коли, наприклад, практикувати GTD починають від відчаю, а не з натхнення, або коли надають допомогу собі або іншим під примусом, а не зі співчуття.

Один з найкращих уроків, які я отримав і постійно змушений практикувати, такий: щоб дійсно тримати все під контролем, потрібно здатися. У бойових мистецтвах потрібно діяти легко. Занадто сильний захват, будуть то м’язи, его, лопатка чи список проектів і дій, може бути небезпечний і зрештою неефективний. Ви повинні бути готові в будь-який момент все відпустити, відійти і нічого не робити. Зовсім нічого. Власне кажучи, ваша здатність нічого не робити — сидіти склавши руки, літати у хмарах, мирно дрімати, дозволяти собі повністю відключитися — вершина GTD майстерності. І якщо ви не вірите мені, просто почитайте безліч нових даних учених-когнітивістів про необхідність давати мозку відпочинок, щодня. Це не так просто зробити, але лише поки ви не граєте в GTD по-справжньому.

Девід Аллен

цей матеріал також доступний російською

Пройдіть нескладний тест GTD-Q®Дізнайтеся наскільки добре ви ладнаєте з контролем та перспективою