Багатозадачність збільшує ризик вигорання.

Переклад оригінальної статті на ресурсі healthlab.tv

 

Ми часто пишаємося нашою здатністю виконувати кілька завдань одночасно. Однак наш мозок не призначений для цього. Одночасне виконання різних завдань фактично робить нас менш продуктивними і в кінцевому підсумку навіть збільшує ризик вигорання.

Нейропсихолог Тео Компернолле докладно пояснює це в своєму відео Can We Multitask Or Not?

«Наш мислячий (thinking) мозок не здатний обробляти декілька завдань одночасно. Якщо ми одночасно використовуємо два і більше каналів вхідної інформації, ми постійно перемикаємось між ними», каже Компернолле. Після багатьох років практики наш мозок все ще не пристосувався до багатозадачності.

 

Звукові сигнали і повідомлення

На роботі ви одразу переглядаєте кожний новий електронний лист, а коли отримуєте повідомлення WhatsApp або Facebook в смартфоні, намагаєтеся прочитати його протягом декількох хвилин після отримання. Знайома ситуація? Це абсолютно неефективно. «Якщо ви заглядаєте в свою робочу пошту в смартфоні, планшеті або на комп’ютері при кожному отриманому повідомленні, ви постійно перебуваєте в режимі багатозадачності. Якщо ви не можете відключити всі ці відволікаючі фактори хоча б на годину, у вас не вийде працювати ефективно”, попереджує Компернолле.

 

Замкнуте коло

Нейропсихолог стверджує, що ви втрачаєте багато часу, енергії, здібностей до запам’ятовування і мислення, якщо постійно перемикаєтеся між завданнями. Це призводить до збільшення тривалості роботи приблизно в 3-4 рази і зниження її якості. Крім того, ваш рівень стресу також збільшується, якщо ви працюєте в такий спосіб. Компернолле навіть бачить зв’язок між багатозадачністю та вигоранням. «Часто люди вимагають забагато від свого тіла і свого мозку. Я переконаний, що ми спостерігаємо все більше і більше ситуацій вигорання у молодих людей, саме тому, що вони ніколи не бувають в стані спокою. І все ж у цієї проблеми є рішення: припинити працювати в режимі багатозадачності. Це ж замкнуте коло: чим більше ви багатозадачні, тим довше виконується кожне завдання і тим менше часу залишається для виконання інших завдань”, підсумовує він.

 

цей матеріал також доступний російською

Пройдіть нескладний тест GTD-Q®Дізнайтеся наскільки добре ви ладнаєте з контролем та перспективою