Як не випасти з робочого ритму під час пандемії COVID-19: 5 дієвих кроків

Переклад оригінальної статті на ресурсі Inverse.com

 

У зв’язку з нещодавно оголошеною пандемією COVID-19 важливо дати собі час розібратися в тому, що, ймовірно, стане однїєю з найзначущих подій десятиліття. Але також важливо зосередитися на підвищенні власної ефективності в ці дивні дні. Хоча ваш спосіб життя може сильно змінитися, ви все одно будете мати можливість доводити важливі справи до кінця. Можливо, ви навіть станете більш ефективним, незважаючи на складності роботи з дому.

 

Девід Аллен каже, що багатьом з нас буде не вистачати звичного порядку денного, від якого ми стали залежними, наприклад, звичного графіка роботи, який передбачає відвідування офісу. «Ви дійсно повинні вміти керувати собою», – говорить він. «Вам потрібно використовувати будь-які методи, щоб мати можливість керувати собою, не дозволяючи собі зайвий раз реагувати на відволікання».

В кінцевому рахунку, робота вдома з великою кількістю відволікань може привести до того, що ви набагато більше часу будете проводити перед комп’ютером

Аллен вважає, що його методологія може допомогти «залишатися в грі» працюючи дистанційно вдома.

 

НАВІТЬ, КОЛИ ВИ ПРАЦЮЄТЕ ВДОМА, ВАШ МОЗОК – ЦЕ НЕ ВАШ ОФІС

 

Ідея GTD® полягає в тому, що, якщо ви намагаєтеся зберігати у вашій голові список всього, що відбувається, ви неминуче зазнаєте невдачі. Замість цього, вам потрібно вивантажити речі з голови назовні, наприклад на папір, де ви зможете почати складати план.

Цей підхід універсальний. Все потрапляє у велику категорію безладної «всякої всячини». «Купити котячий корм» і «купити компанію» займає приблизно однаковий простір [в вашому розумі], і будь-яка подібна думка може розбудити вас о 3 годині ночі. Тому головне – вивантажити всі ці речі в зовнішню систему, щоб стали більш зрозумілими їх розміри, важливість тощо.»

GTD® часто критикують за те, що ця методологія занадто складна і рясніє блок-схемами і жаргоном. Але по суті, це проста система для взаємодії з тими речами, які випадковим чином проникають в ваш розум і додають безладу в ваш ту-ду лист, що ви тримаєте у себе в голові.

 

5 кроків доведення справ до завершення

 

5. Зафіксуйте речі, які постійно крутяться у вас в голові

Аллен називає цей крок Збирання. Саме на ньому «ви фіксуєте те, що привернуло вашу увагу», замість того, щоб дозволити йому зникнути на деякий час, а потім знову з’явитися у вашій голові о 3 годині ночі.

 

4. Вирішіть, що для вас означають ці речі і що вам потрібно з ними зробити

Якісь речі з ваших списків ви можете виконати одразу – в той момент, коли ви думаєте про них. Інші завдання, можливо, не потрібно виконувати зовсім.

Для деяких вам потрібно буде розробити більш детальний план дій, для зберігання якого потрібна якась зовнішня система.

 

3. Організуйте у зовнішній системі

Деякі люди вважають за краще використовувати термін ту-ду лист. Аллен вважає за краще термін «мапа», але це тільки тому, що «мапа» має на увазі, що ви можете намітити курс дій.

«Краще ставитися до цього як до мапи, а не просто списку», – говорить він. «Список по суті і є мапою, якщо допомагає вам орієнтуватися в просторі і часі».

Це не означає, що вам потрібно створювати докладну майнд-карту. Це просто означає, що складаючи свій ту-ду лист, ви повинні витратити трохи більше часу на роздуми відповідаючи на питання коли, чому і як. Як одного разу сказав Тім Пічил, психолог з Карлтонського університету: «Конкретизація веде до розуміння, що саме вам потрібно робити. І потім ви можете здійснювати ці наступні маленькі дії.»

 

2. Якщо потрібно, створіть нагадування

Деякі справи ви просто не можете виконати одразу. Найкраще, що ви можете зробити в цих випадках – це відкласти нагадування про те, що вам потрібно зробити для того моменту, коли ви зможете виконати цю дію.

Це дозволить вам добитися прогресу в досягненні цілей, навіть якщо ви не можете їх досягти одразу і повністю.

 

1. Виділяйте час для огляду

Нарешті, вам потрібно виділяти час, щоб визначити, чого ви вже досягли, і з’ясувати, що спрацювало, а що ні.

«Якщо ви зібрали, обробили, організували і переглянули всі свої зобов’язання, то ви будете робити набагато надійніший вибір щодо того, що робити, а чого не робити», – каже Аллен.

Ключем до того, щоб доводити справи до завершення – є просто обміркувати їх до кінця.

З огляду на те, що в осяжному майбутньому нам доведеться навчитися трохи краще управляти собою, нам доведеться більш ретельно обмірковувати як доводити справи до виконання. Виділіть на це час і створіть структуру, щоб залишатися в грі.

 

цей матеріал також доступний російською

Пройдіть нескладний тест GTD-Q®Дізнайтеся наскільки добре ви ладнаєте з контролем та перспективою