Як доводити справи до завершення та БУТИ в процесі роботи

цей матеріал також доступний російською

 

Виконання зобов’язань укріплює впевненість в собі. Коли нам вдається чітко слідувати своїм зобов’язанням (перед собою та оточуючими), це посилює впевненість в собі. І навпаки, порушення обіцянок погіршує впевненість та самооцінку. Ціна недотриманої домовленості за замовчуванням – підірвана довіра.

Чи можна вважати це проблемою? Більшість людей не усвідомлює усіх обіцянок, які вони дали. Якщо ви не хочете порушувати довіру, на вибір існує три опції:

  1. Розірвіть угоду
  2. Виконайте угоду
  3. Передомовтесь

Багато хто відчуває себе впевненіше після написання списку. Вони автоматично почуваються ліпше, бо усвідомлюють, що не можуть виконати усіх речей водночас. Однак більшість досі веде облік своїх зобов’язань у голові – місці, де відсутні поняття минулого чи майбутнього. Тому лягаєте в ліжко, і замість того, щоб заснути, прокручуєте в голові 150 думок про те, що вам потрібно зробити. Але, наприклад, ви не можете купити котячого корму о третій годині ночі. Ви не можете зробити цих речей до тих пір, поки всі думки збергіаються в голові.

Ваша голова – поганий офіс. Вона не призначена пам’ятати усі ті речі, що ви маєте пам’ятати.

Єдина причина, чому з вами я повінстю зосереджений на поточному моменті – це те, що серед інших речей, якими б я міг зайнятись, я обрав вас. Я переглянув решту своїх зобов’язань і можу без зайвих турбот бути з вами тут і зараз.

Істинна цінність подорожі приховується у процесі, а не результаті. Тож, подобається вам доводити справи до завершення чи ні?

Бути в процесі роботи

Мої знайомі, котрі вміють концентруватись на тому, чим займаються – дуже продуктивні люди. Деякі з найбільш продуктивних людей, яких ви коли-небудь зустрінете – це люди, які знаходяться тут і зараз у кожному моменті свого життя. Люди такого типу завжди тверезо оцінюють те, чому приділяють увагу. Вони завжди максимально сконцентровані на тому, чим займаються. Ці люди завжди виконують або переглядають свої зобов’язання, тому не переймаються дурними думками.

Ви можете фокусуватись на своєму диханні щоб знаходитись у моменті так довго, як схочете; але якшо вам досі потрібен котячий корм, ця думка знову виникне в голові.

Можна примусово намагатись викинути зі свідомості цей котячий корм, але чому б просто не написати “котячий корм” на стікері, не повісити його на холодильник, аби зі спокійною душею повернутись до медитації?

Інколи для того щоб бути, треба щось зробити.

Знаходитись тут і зараз – не обов’язково означає медитувати.

Ви можете бігати, готувати, відпочивати з друзями. До тих пір, поки об’єкт вашої уваги є всім, чому ви приділяєте увагу – ви проживаєте момент.

Існує хибна дихотомія між бути та робити.

Я не можу перестати робити, але доки я роблю правильні речі, я є тут і зараз.

Якщо ваш повсякденний побут вам непідконтрольний, медитація не допоможе. Вона лише заглушить шум частково, однак навколишнє середовище шумить постійно.

Лише те, як ви взаємодієте зі світом визначає ваш внутрішній стан. Невірне відношення може викликати заплутаність та пригніченість.

Мені подобається бути розслабленим, спонтанним та необмеженим у власних думках та вчинках. Завдяки любові до цього стану мені й вдалось створити цю методологію. Раніше я не був таким вільним.

Вам не вдасться звільнити свідомість медитаціями або випивкою. Тоді, коли мені хочеться отримати більше ясності, я фіксую, що саме мене турбує, що це для мене означає і що я хочу з цим зробити, а потім вирішую, як я хочу це зробити. Тому мова йде не про те, як бути зайнятим, а про те, як доречно взаємодіяти з вашим життям. Деколи найліпшим варінтом буде просто: СТОП!

Подумайте про це, наче про стиснення та розширення:

Я стискаюсь, коли це роблю чи навпаки – з’являється відчуття розширення?

Я вільна людина. Я навчав та працював з найбільш яскравими та зайнятими підприємцями, яких ви коли-небудь зустрінете. Їх головна проблема наступна: як мені слід чинити з усіма класними думками та ідеями, що спадають на думку? Це не про зайнятість. Питання не в тому, як швидко чи як багато, а чи вірним шляхом ви з цим взаємодієте? Що означає – правильно взаємодіяти із річчю? Ця річ не зберігається у вас в голові.

Коли ви подумки відлітаєте, ви припиняєте бути тут і зараз. Просто є щось, що потребує нашої уваги, але ми це ніяк не організували. Тому воно й не йде з голови.

Більшість людей часто відволікаються на щось. Щоб вони не робили, куди б не йшли в такому стані: вони не присутні в моменті. Вони літають поза хмарами, подумки переслідуючи щось… Якусь річ, що турбує їх, потребує їх уваги, та з якою вони не вирішили як розпорядитися або не з’ясували належним чином.

Я відкрив систему, за допомогою якої люди можуть з’ясовувати, що у них в голові і визначити всі супутні моменти: як вивантажувати власні думки, як їх прояснювати, як організувати їх таким чином, щоб на них можна було просто подивитись та вдатись до оптимальних кроків.

Потім це проявляється і в житті: щоб ви не робили, ви завжди знаходитесь тут і зараз.

Ви можете бути цілком спокійними та долати будь-яке навантаження.

Коли ми піклуємось про свій розум, звільнюється більше простору для креативності та починають народжуватись нові ідеї…*

У житті є два ключових аспекти нашої діяльності: створення та виконання. Ми мусимо виконувати речі, які створили і потім вдумливо обрати, що робити далі.

Інакше не вийде. Ви приймаєте на себе зобов’язання і виконуєте його. GTD® допомагає керувати цим етапом виконання.

Як уникнути прокрастинації?
Якщо честно, про неї просто слід менше думати. Насправді ви маєте навчитись думати, виходячи з бажаних результатів та наступних дій стосовно тих речей, що потребують вашої уваги.

Багато людей пишуть неясні списки неконкретних задач. Вам потрібно перетворити їх на список Проектів. Зрозумйте, який у вас Проект, який в нього бажаний результат та продумайте наступні кроки.

 

по матеріалах запису подкаста з Девідом Алленом на каналі Return to Self

Пройдіть нескладний тест GTD-Q®Дізнайтеся наскільки добре ви ладнаєте з контролем та перспективою